dijous, 14 de gener del 2010

Sinopsis

Aquest documental és un intent de reflexar la història de la música catalana, sobretot pensant en els músics valencians que ajudaren i continuen ajudant a que no desaparega la música en la nostra llengua. Coneixer la evolució, com és el dia a dia d'aquests músics, tot el que tenen que patir i tot el que gaudeixen dalt dels escenaris... En definitiva, coneixer aquest panorama musical. Tot i que el documental es centraria en els primers anys de la democràcia fins l'actualitat, pense que és obligatori fer també una parada en la música que es realitzava durant el franquisme i els seus autors que, molts d'ells, continuen avui en dia cantant i fent música.

La música en català va començar a viure la seua època d'esplendor a partir dels anys seixanta amb l'anomenada "Nova Cançó". La Nova Cançó va ser un moviment artístic que, en ple franquisme, impulsà una cançó cantada en català. Va ser un gènere nou sorgit del fenomen rock i de la cançó pop amb clares arrels franceses. Amb açò, els catalanoparlants començaven a sentir unes cançons en el seu idioma que ja no eren "folklòriques". Fou un moviment articulat entorn de la reivindicació idiomàtica i d'uns pressupòsits ètics de caire democràtic, un dels pioners fou Miquel Porter i Moix.

Amb el franquisme, la llengua catalana es va veure fortament censurada: el cinema era en castellà, així com la televisió i la ràdio. Els mitjans de comunicació es van castellanitzar i el català va anar desapareixent poc a poc de la cultura. Almenys quedaven els discs. Amb ells es podien sentir a les cases cançons en català. Malgrat les restriccions i les dificultats administratives en la transmissió radiofònica i televisiva i en la producció discogràfica, la Nova Cançó reuní cada cop més adeptes i obligà molts intèrprets a optar per una autèntica professionalització, exigida per la crítica i un públic cada cop més exigent.

És imprescindible nombrar alguns músics, tant de Catalunya com de València i les Illes Balears que impulsaren aquesta Nova Cançó: Guillermina Motta, Francesc Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Maria del Carme Guirau, Fèlix Estop, Joan Pellicer, Araceli Banyuls i Ovidi Montllor. I també el grup de cantaurots Els Setze Jutges, format per diversos cantautors anomenats anteriorment. També aparegueren grups influenciats per la música folk anglosaxona, a València per exemple nasqué l'Equip València Folk i més endavant el grup Esquirols seguiren aquesta influència.

Però, la professionalització d'algunes figures, que contribuïren així a fer habituals el recital i el disc entre un públic cada vegada més ampli, i la diversificació d'opcions artístiques i posicions personals —incloent el bilingüisme— són factors que provocaren la progressiva desaparició del terme Nova Cançó, que ha anat essent substituït per l'expressió Cançó catalana.

Els anys setanta foren definitius per a la consolidació de la cançó catalana. Pel que fa als artistes ja coneguts enregistraven discs i actuaven sovint. A més van aparèixer nous grups com La Trinca, a Catalunya. A València aquesta època marca l'inici d'una cançó autòctona i, en el seu transcurs, apareixen molts grups i solistes com el grup Al Tall, els Pavesos i els cantautors Lluís el Sifoner, Paco Muñoz, Carles Barranco i d'altres.

Durant els anys immediatament anteriors i posteriors a la mort del general Franco, una certa branca de la cançó (la representada per Raimon, Llach, Pi de la Serra, etc) fou utilitzada conscientment com a instrument polític per part d'amplis sectors populars mancats d'altres canals per a reivindicarse. Són representatius els recitals de Lluís Llach al Palau d'Esports de Barcelona (1976) després de llargs mesos de silenci obligat.


Al llarg de la dècada dels vuitanta, la cançó catalana continuà lluitant per assolir una difícil normalitat, ja que es troba submergida en una crisi musical. L'accés als grans mitjans de comunicació continuà essent reduït i problemàtic, però el seu arrelament popular fou, encara, més que notable Molts cantants ja consagrats es mantingueren en actiu, continuant amb èxit una carrera que, de vegades, supera els vint anys de dedicació constant. Aquesta crisi es reflectí tant en la falta de públic, que dirigí el seu interès cap a altres tipus de música, com en la dificultat dels nous intèrprets per a consolidar-se. Tanmateix, hi hagué noves incorporacions constants a la cançó catalana. Al País Valencià es mantingueren Al Tall, Paco Muñoz i Lluís Miquel, entre d'altres, i començaren a donar-se a conèixer Joan Amèric, Pep Gatxes, Salvador Boix, Terminal Sud i un llarg etcètera. La cançó va deambular perduda en una crisi d’identitat i sequera de propostes. No obstant, a finals dels 80 va debutar el grup català Sopa de Cabra que contribuïren en gran mesura a la popularització del rock en català i començà a ser aquest estil un nou fenomen musical.


L'emergència d'aquest fenòmen musical va ser a principis de la dècada dels 90 amb músics catalans com Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït, Lax'n'Busto i Els Pets que van posar en òrbita un fenomen que va batre rècords i va despertar gran interés del públic. A partir d’aleshores, les vendes de discos es van multiplicar, van créixer el nombre de concerts i els protagonistes es van convertir en els referents d’una generació de joves. La música en català tornava a tenir bona salut. Un dels motius d'aquest èxit fou una qüestió més festiva que musical: "era més divertit i més satisfactori seguir de prop les aventures dels col·legues que gravaven maquetes per després vendre-les als bars on es reunia la colla i que, cada dos per tres, pujaven a un escenari fet amb quatre taules i un parell de cavallets al crit de «bona nit, mal parits» o «sou collonuts». La festa estava assegurada". A València també apareixen grups de rock com Bajoqueta rock que ja s'havia format a finals dels anys 80, Lilit (1992), Sant Gantxo (1993), Metall i so (1993), Obrint Pas (1993), Ki Sap (1996), Tinc Ladilles (1996), Aluminosis (1998), Paral·lèl 84 (2002) i Mugroman (2003). En l'actualitat, també ha tingut un gran èxit la música ska en català. Cal mencionar que, sobretot, el que destaca per damunt de tots els músics valencians és l'ús de les formes musicals tradicionals valencianes barretjades amb noves formes musicals.


Explicació fotografies

En l'apartat de fotografies, trobarem les que complementen i il·lustren les localitzacions i les entrevistes, així com altres fotografies "soltes". Aquestes fotografies ens mostren molts altres músics valencians que no han aparescut a les entrevites, així com també altres fotografies dels entrevistats. També hi ha fotografies del públic d'alguns aconteixements musicals per a veure com és l'ambient d'aquests i nombrar també altres festivals musicals relacionats amb el tema. Tot pensat per a ampliar els coneixements de la música en català.

Fotografia #90 Pau Alabajos i Cesk Freixas


Imatge i títol
De la protesta a la proposta
ContingutPau Alabajos i Cesk Freixas en una xerrada.
Lloc i data
Barcelona, 09-10-2009
Descripció
Imatge en horitzontal de la xerrada-debat sobre la cançó protesta a càrrec de Cesk Freixas i Pau Alabajos, "Venim del nord, venim del sud", a l'ateneu Popular de les Corts.
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 320px x 213px // De l'original: 1024px x 683px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/29867964@N08/

Fotografia #89 Aluminosis


Imatge i títol
ALUMINOSIS0055
ContingutEl grup Aluminosis en directe.
Lloc i data
Càlig, 29-11-2009
Descripció
Imatge en horitzontal d'un concert de Aluminosis a Càlig.
AutorPepe Girona Lenyo.
Dimensions
D'aquesta: 330px x 247px // De l'original: 1067px x 800px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/pepegirona/

Fotografia #88 Paral·lel 84


Imatge i títol
ContingutEl grup Paral·lel 84 en directe.
Lloc i data
Gandia
Descripció
Imatge en horitzontal d'un concert de Paral·lel 84 al pub Varadero de Gandia.
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 320px x 212px // De l'original: 600px × 399px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.myspace.com/parallel84

Fotografia #87 Miquel Gil i Manel Camp


Imatge i títol
MIQUEL GIL & MANEL CAMP 1280-107©Jordi Vidal copia
ContingutEl cantautor Miquel Gil amb el músic Manel Camp.
Lloc i data
Barcelona, 09-01-2009
Descripció
Imatge en horitzontal d'un concert de Miquel Gil acompanyat del músic Manel Camp.
AutorJordi Vidal.
Dimensions
D'aquesta: 340px x 226px // De l'original: 500px x 333px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/wwwvidalfotocom/

Fotografia #87 Miquel Gil i Cesc Freixas


Imatge i títol
Miquel Gil i Cesc Freixas
ContingutEl cantautor Miquel Gil i el cantautor Cesc Freixas.
Lloc i data
Salt, 18-01-2009
Descripció
Imatge en horitzontal del Concert aniversari dels 5 anys de Cesk Freixas i Els altres Bandais. Acompanyat de Miquel Gil. A la sala de concerts La Mirona de Salt (Girona).
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 320px x 213px // De l'original: 800px x 533px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/29867964@N08/

Fotografia #86 Premis Enderrock 2008


Imatge i títol
Premis Enderrock 2008

ContingutEls guanyadors dels Premis Enderrock 2008.
Lloc i data
Barcelona, 20-02-2008
Descripció
Imatge en horitzontal dels guanyadors dels premis musicals de la revista Enderrock, l'edició del 2008.
AutorGemma Carreras.
Dimensions
D'aquesta: 314px x 234px // De l'original: 2272px x 1704px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/eldema/

Fotografia #85 Aspencat


Imatge i títol
ContingutEl grup Aspencat en directe.
Lloc i data
22-03-2009
Descripció
Imatge en vertical del grup Aspencat en directe.
AutorRebombori.
Dimensions
286px × 428px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/rebombori/

Fotografia #84 Ballarins tradicionals


Imatge i títol
ContingutBallarins tradicionals.
Lloc i data
Xàtiva, 27-10-2006
Descripció
Imatge en horitzontal de dos ballarins amb la roba i els complements típics de la música folklòrica valenciana, al Gran Teatre de Xàtiva.
AutorAntonio Marzal.
Dimensions
D'aquesta: 325px × 215px // De l'original:1024px × 681px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.pepebotifarra.com

Fotografia #83 Músics tradicionals


Imatge i títol
ContingutMúsics amb instruments tradicionals.
Lloc i data
Xàtiva, 27-10-2006
Descripció
Imatge en horitzontal d'un grup de músics amb instruments tradicionals valencians, com la dolçaina i el tabalet, acompanyant a Pep "el botifarra" en un concert a Xàtiva
AutorAntonio Marzal.
Dimensions
D'aquesta: 320px × 212px // De l'original:1024px × 681px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.pepebotifarra.com

Fotografia #82 Pep "el botifarra"



Imatge i títol
ContingutEl cantautor Pep "el botifarra".
Lloc i data
Xàtiva, 27-10-2006
Descripció
Imatge en horitzontal del cantautor Pep "el botifarra" actuant al Gran Teatre de Xàtiva.
AutorAntonio Marzal.
Dimensions
D'aquesta: 320px × 212px // De l'original:1024px × 681px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.pepebotifarra.com

Fotografia #81 Ovidi Montllor


Imatge i títol
ContingutEl cantautor Ovidi Montllor.
Lloc i data
1975
Descripció
Imatge en horitzontal del cantautor Ovidi Montllor representant un paper en la pel·lícula Furtivos, de J. L. Borau.
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 320px × 228px // De l'original:
553px × 395px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://club.telepolis.com/ovidimontllor/

Fotografia #80 Ovidi Montllor


Imatge i títol
ContingutEl cantautor Ovidi Montllor.
Lloc i data
Barcelona, 1993.
Descripció
Imatge en horitzontal del cantautor Ovidi Montllor en una actuació acompanyat d'un guitarrista al Palau Sant Jordi.
AutorAnònim.
Dimensions
247px × 197px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://club.telepolis.com/ovidimontllor/

Fotografia #79 Benimaclet Klub Ska


Imatge i títol
ContingutEl grup Benimaclet Klub Ska.
Lloc i data

Descripció
Imatge en horitzontal i diürna del grup Benimaklet Klub Ska. En aquest grup formen part membres d'Obrint Pas i La Gossa Sorda. Apareixen: Marcos Úbeda, Albert Benavent, Abel Vidal, Arnau Giménez, Pasqu Giner, Josep Pitarch i Salvador Bolufer.
AutorAnònima.
Dimensions
320px × 264px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://globalmusikrevolution.blogspot.com/2009/10/benimaklet-klub-ska.html

Fotografia #78 Verdcel


Imatge i títol
ContingutEls membres del grup Verdcel.
Lloc i data
Barcelona, 2009
Descripció
Imatge en horitzontal del grup Verdcel a Barcelona. És una imatge promocional.
AutorJuan Miguel Morales.
Dimensions
D'aquesta: 330px × 231px // De l'original: 640px × 449px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.verdcel.com/

Fotografia #77 Metall i so


Imatge i títol
ContingutEl grup Metall i So en directe.
Lloc i data
Tavernes de la Valldigna
Descripció
Imatge en horitzontal del grup actuant al pub La Bombonera de Tavernes de la Valldigna.
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 330px × 247px // De l'original: 1024px × 768px
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.metalliso.com/principal.htm

Fotografia #76 Obrint Pas


Imatge i títol
Obrint Pas a la Copa
ContingutEl grup Obrint Pas en directe
Lloc i data
Girona, 2007.
Descripció
Imatge en horitzontal i nocturna del grup Obrint Pas actuant a les barraques de la Copa a les fires de Girona 2007.
AutorJofre Ferrer.
Dimensions
D'aquesta: 340px × 236px // De l'original: 1648px x 1148px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/jofre/

Fotografia #75 Sak de Gats


Imatge i títol
Sak de Gats
ContingutÀlex Gil, un dels membres del grup Sak de Gats.
Lloc i data
Benifairó de la Valldigna, 21-03-2009
Descripció
Imatge en vertical d'un dels cantants del grup Sak de Gats, actuant a un bar de Benifairó de la Valldigna.
AutorAlba Mª Escrivà Cucarella.
Dimensions
D'aquesta: 240px × 320px // De l'original: 1200px × 1600px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiaDisc dur de l'autora.

Fotografia #74 Soul Atac


Imatge i títol
ContingutEl grup Soul Ataca
Lloc i data

Descripció
Imatge en vertical del grup Soul Ataca. Es tracta d'una imatge promocional.
AutorAnònim.
Dimensions
D'aquesta: 320px × 480px // De l'original: 600px × 900px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.myspace.com/soulatac

dimarts, 12 de gener del 2010

Fotografia #73 Paco Muñoz


Imatge i títol
Paco Muñoz
ContingutPaco Muñoz el dia del seu últim concert.
Lloc i data
Sueca, 25-04-2008
Descripció
Imatge en vertical del cantautor Paco Muñoz en el seu últim concert.
AutorLlapissera.
Dimensions
D'aquesta: 220px × 293px // De l'original: 500px × 666px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://ca.wikipedia.org/wiki/Paco_Mu%C3%B1oz

Fotografia #72 121db


Imatge i títol
promo 2009 per Josefina Andres
ContingutEls membres del grup 121db.
Lloc i data
2009
Descripció
Imatge en vertical i diürna dels membres del grup 121db posant per a una promoció.
AutorJosefina Andres
Dimensions
D'aquesta: 280px × 377px // De l'original: 600px × 900px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.myspace.com/cent21db

Fotografia #71 Inèrcia


Imatge i títol
BATOI JOVE

ContingutInèrcia en directe.
Lloc i data
Alcoi, 29-08-2009
Descripció
Imatge en horitzontal i nocturna del grup Inèrcia actuant en la segona edició del "Batoijove".
AutorMariola Belda Pascual.
Dimensions
D'aquesta: 305px × 204px // De l'original: 600px × 402px.
Soport
Imatge digital.
Color
Color.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.myspace.com/inerciapv

dilluns, 11 de gener del 2010

Fotografia #70 Semeneska


Imatge i títol
SEMENESKA
ContingutUn membre del grup Semeneska.
Lloc i data
Gandia, 14-06-2008
Descripció
Imatge en horitzontal de Rosana, flautista i veu del grup Semeneska, al parquing del l´Escola Universitària de Gandia on tingué llóc un concert amb el lema "Repectem la cultura, desde l´educació trau la llengua".
AutorSara B3
Dimensions
D'aquesta: 315px × 236px // De l'original: 1024px x 768px.
Soport
Imatge digital.
Color
Blanc i negre.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/musicssensefotograf

Fotografia #69 Voltor


Imatge i títol
VOLTOR Sengermés.


ContingutEl grup Voltor actuant.
Lloc i data
Gandia, 14-06-2008
Descripció
Imatge en horitzontal del grup Voltor al parquing del l´Escola Universitària de Gandia on tingué llóc un concert amb el lema "Repectem la cultura, desde l´educació trau la llengua".
AutorJPau.
Dimensions
D'aquesta: 320px × 243px // De l'original: 1024px x 781px.
Soport
Imatge digital.
Color
Blanc i negre.
Format
jpg.
Localització de la fotografiahttp://www.flickr.com/photos/musicssensefotograf

Cercar en aquest blog

Seguidors